Novetats

diamundialdelretrete.png

19 de novembre - Dia mundial del vàter. 09 Nov 2020

DECLARACIÓ CONJUNTA PER PROMOURE L'ACCÉS AL SANEJAMENT PER A TOTHOM A EUROPA

 

Els sotasignats, creiem fermament que el dret a l'accés a uns serveis de sanejament adequats per a tots els ciutadans europeus ha de ser consagrat en la legislació de la Unió Europea.

 

L'accés universal a uns serveis de sanejament dignes i segurs és una necessitat fonamental i un dret humà. Assegurar l'accés per a tots contribueix a reduir malalties, morts i desigualtats socials. Un accés fàcil a un sanejament adequat i segur, ja sigui a les llars, l'escola, la feina, hospitals o en espais públics, és essencial per a salut humana i el benestar i hauria de ser un prerequisit per a una vida digna, saludable i segura en el Segle XXI.

La pandèmia de Covid-19 ha posat en relleu que l'aigua segura, el sanejament i la higiene són essencials per protegir la salut humana enfront de brots de malalties infeccioses.

 

Les Nacions Unides van reconèixer oficialment el Dret Humà a l'Aigua i al Sanejament mitjançant l'adopció de la Resolució 64/292 el 2010 i, posteriorment, el reconeixement de el Dret Humà al Sanejament com un dret independent el 17 de desembre de 2015 (Assemblea General de Nacions Unides, Resolució 70/169). Així mateix, Nacions Unides va establir l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible 6 amb l'objectiu d'assegurar l'accés a l'aigua neta i el sanejament per a tothom en 2030.

 

El Dret al Sanejament, que es deriva de el dret a un nivell de vida adequat, atorga el dret a uns serveis de sanejament que proporcionin privacitat i garanteixin dignitat, i que siguin físicament accessibles, assequibles, segurs, higiènics i social i culturalment acceptables.

 

Lamentablement, 10 milions de persones no tenen encara d'uns serveis segurs de sanejament a la UE. El Pacte Verd Europeu, que té com a objectiu no deixar ningú enrere, és una oportunitat per garantir l'accés equitatiu al sanejament per a tothom.

 

Creiem que la UE hauria d'abordar millor l'accés al sanejament i consagrar aquest dret humà a la legislació europea, liderant, d'aquesta manera, mitjançant l'exemple. Per aquest motiu, fem una crida a la Comissió Europea perquè aprofiti l'oportunitat de la revisió de la Directiva de Tractament d'Aigües Residuals, adoptada el 1991, per incloure disposicions legals que assegurin el millor accés possible als serveis de sanejament per a tots els ciutadans a Europa, en línia amb el que estableix el Dret Humà a al Sanejament.

 

La nova Directiva d'aigües de consum humà ha inclòs un article que promou l'accés a l'aigua potable, especialment per als grups més vulnerables, sol·licitant als Estats membres que identifiquin aquelles poblacions que no tenen accés a l'aigua potable i que busquin solucions. Aquest aspecte també s'hauria de recollir en la futura Directiva d'Aigües Residuals.

El conjunt dels signants d'aquesta Declaració, que representen a diferents actors de el sector de l'aigua, instem a la Comissió Europea a prendre les mesures oportunes i passar a l'acció.

 

L'aigua és vida; al Sanejament és dignitat.

 

Signants:

Acciona, AEAS, Aguas de Benahavís, Aguas de Huelva, Aguas de Montilla, Aguas de Portugal, Aguas del Añarbe, Aguas de Torremolinos, Aguasvira, Aigües d’Elx, AISE, Aljarafesa, Almar Water Solutions, Ambling, AquaFed, Aquafin, AquaFlanders, Aqualia, ASA Andalucía, Axaragua, Canal de Isabel II, Consorci d’Aigües de Tarragona, Consorcio de Aguas Bilbao Bizkaia, DAM, De Watergroep, DuPont, Ecolab, EDAFO, EMA, EMACSA, EMALSA, EMASAGRA, EMATSA, EPSAR, FACSA, FP2E, Gestagua, Global Omnium, Grundfos, GS Inima, Hidralia, Kamstrup, Kimberly-Clark, Krüger, Mancomunidad Comarca de Pamplona, MARE, Miya Water, NILSA, Our Future Water, Remondis, Sabemsa, Saur, Sercomosa, Socamex, Suez, Tedagua, Unilever, Villeroy & Boch, Veolia, Water Europe, WEO, Young Water Professionals Spain (IWA), Xylem.

DIA 19-11 "DIA MUNDIAL DEL VÀTER"

VíDEO

Descarregar document relacionat